Dermatografie Medische pigmentatie

_

Dermatografie is een specialisatie binnen het pigmentatie vak. Deze behandelwijze kan worden toegepast voor het verfraaien en/of normaliseren van de huid met bijvoorbeeld littekens of afwijkende kleur of reliëf verschillen. Andere namen voor dermatografie zijn: medische pigmentatie of een medische tatoeage.

 

Cosmetische pigmentatie en medische pigmentatie: wat is het verschil?

Het verschil tussen een medische pigmentatie en cosmetische pigmentatie (permanente make-up) is dat de pigmenten bij dermatografie een camouflerende functie hebben.

Cosmetisch wil zeggen dat we de schoonheid van het lichaam willen verhogen of behouden. Bij medische pigmentatie is het echter niet de bedoeling dat de pigmentatie opvalt. Het doel is het verfraaien of normaliseren van de huid. De aanleiding verschilt dus en de techniek om de pigmentatie aan te brengen is ook verschillend bij beide behandelingen.
Bij medische pigmentatie is het niet de bedoeling om een make-up effect te creëren. Er wordt gekozen voor pigmentstoffen die de natuurlijke kleur van uw huid zo goed mogelijk benaderen.

 

Hoe werkt medisch pigmenteren?

Op het eerste gezicht heeft pigmenteren veel weg van tatoeëren. Toch zijn er verschillen. Bij pigmentatie wordt minder diep in de huid gewerkt en gebruiken we pigmenten. Bij tatoeages wordt inkt in het onderhuids bindweefsel geplaatst. Een belangrijk verschil is dat pigmenten in de loop van de tijd vervagen. Dit heeft o.a. te maken met de invloed van de zon, huidtype, leeftijd etc. Met pigmenten kunnen we de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk benaderen.

Littekens behandelen met dermatografie

Er kunnen verschillende aanleidingen zijn om voor dermatografie te kiezen, zoals: alopecia, vitiligo, littekenhuid bij brandwonden, automutilatie. Ook bij de aanpak van littekens na een val, ziekte, ongeluk, operatie of aangeboren aandoeningen, zoals schisis of een wijnvlek is medische pigmentatie een behandeling die voor een mooi resultaat kan zorgen.

Areola en tepelreconstructie

Na een borstoperatie (bijvoorbeeld bij borstkanker) kan het soms gewenst zijn om te kiezen voor een medische pigmentatie / tatoeage. Doormiddel van het gebruik van verschillende kleurpigmenten en een schaduw (3D techniek) kan ik een natuurlijk ogende areola voor u creëren of plaatselijk voor u bijwerken. In sommige gevallen kunnen we ook natuurlijke ongelijkheden van de tepelhof voor u corrigeren. Littekens als gevolg van een borstlift of borstverkleining kunnen ook geminimaliseerd worden.

Automutilatie

Het snijden of krassen in de huid kan veel invloed hebben op het dagelijkse leven. De littekens worden naar verloop van tijd vaak wit van kleur. Dit kan ervoor zorgen dat u geen korte broeken of korte mouwen durft te dragen. Met medische pigmentatie kunt u de witte littekens door automutilatie minder opvallend laten maken. Er wordt gebruik gemaakt van kleurpigmentatie die zo dicht mogelijk bij uw eigen huidskleur ligt.

Vitiligo en andere pigmentstoornissen

Bij Vitiligo is er sprake van witte vlekken door het ontbreken van pigment. De huid (plekken met ontbrekende huidskleur) kan worden gepigmenteerd, zodat de (witte) plekken zo min mogelijk opvallen. Uiteraard wordt de pigmentatie zoveel mogelijk op de eigen huidskleur afgestemd. Om medische pigmentatie bij vitiligo toe te passen, is het belangrijk dat de huidaandoening minstens drie jaar stabiel is, of er moet sprake zijn van segmentale (aan een kant van het lichaam) vitiligo. Ook pigmentstoornissen zoals naevus flammeus (wijnvlek) en naevus van unna (ooievaarsbeet/angelskiss) kunnen we met camouflage veel minder laten opvallen.

Alopecia

Bij het ontbreken van de wenkbrauwen, kan met behulp van kleurpigmentatie nieuwe haartjes met een 3D effect gecreëerd worden. Bij het ontbreken van de wimpers een subtiel zacht lijntje worden gepigmenteerd. Dit geeft een mooi natuurlijk resultaat.

Brandwonden

Bij brandwonden is de huid verhard en/of is er geen doorbloeding meer, waardoor er reliëf verschil in de huid ontstaan is. Met dermatografie kan bij littekens door brandwonden de huidstructuur verbetert worden door de huid te behandelen met fractional needling en eventuele kleurafwijkingen met pigmentatie gecorrigeerd worden.

Ontbrekende teen- of vingernagel

Een ontbrekende teen- of vingernagel valt met medische pigmentatie goed te reconstrueren. De teen of vinger ziet er hierdoor weer natuurlijk uit.

Littekens op de scalp (hoofdhuid)

Na een haartransplantatie blijft bij het donorgebied vaak een litteken zichtbaar. Dit kan ik doormiddel van pigmentatie minder zichtbaar maken. Ook kunnen er littekens op de scalp ontstaan door bijvoorbeeld een operatie. Hierdoor kan het voorkomen dat het litteken tussen de haren zichtbaar is. Kale of doorzichtige plekjes op de scalp kunnen ook doormiddel van medische pigmentatie gecamoufleerd worden.

Behandeling met fractional needling & Scarelaxiation

Ons lichaam bezit een krachtig zelfherstellend vermogen. Microneedling (of mesotherapie) is een fantastische behandeling die de huid aan het werk zet om zichzelf te verbeteren en te versterken. Deze aanpak is zeer effectief bij het aanpakken en verminderen van littekens.

Bij microneedling worden minuscule gaatjes in de huid gemaakt, met behulp van een fractional naald. Tevens wordt een serum met werkzame stoffen aangebracht. Deze werkzame stoffen triggeren de huid om zelf voor een betere doorbloeding en/of de aanmaak van nieuw collageen te zorgen.

Het aantal behandelingen dat nodig is bij de aanpak van littekens is afhankelijk van veel verschillende factoren. U kunt altijd contact opnemen voor een persoonlijk behandelplan op maat.

 

Behandelplan dermatografie

Tijdens een eerste gesprek bespreken we uw persoonlijke mogelijkheden voor medische pigmentatie. We nemen samen door hoe het behandelplan er van start tot eind ongeveer uit komt te zien.

Het aantal behandelingen dat nodig is, is afhankelijk van de genezing en de algehele conditie van de huid en de grootte van het aangedane gebied van de huid.

Tussen elke behandeling zit minimaal 6 weken hersteltijd. Deze periode heeft de huid nodig om te genezen. Omdat de cyclus van de huid minstens 28 dagen is, zit er een aantal weken tussen elke behandeling.

Het exacte aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van het genezingsproces en de algehele conditie van de huid. Gemiddeld ligt het aantal behandelingen meestal tussen de 4 à 8 keer.

Contact opnemen

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken. Neem contact met ons op.

 

 06-21685447
 info@beautybyhilly.nl

Maak eenvoudig een afspraak

_